Was je al helemaal gewend aan het gebruik van ChatGPT? Nu is er ook Google Bard, de AI-tool van Google. In dit artikel leg ik je uit wat Google Bard is, wat je ermee kunt, hoe het werkt en wat de voordelen zijn.

Wat is Google Bard?

Google Bard is een AI-tool – ook wel chatbot genoemd – die getraind is om een enorme hoeveelheid teksten te genereren, teksten te vertalen en verschillende soorten creatieve content te schrijven. Zo kun je het gebruiken voor:

  • Het schrijven van creatieve teksten, zoals gedichten, muziekstukken en scripts.
  • Het geven van samenvattingen over bepaalde onderwerpen.
  • Het beantwoorden van jouw vragen op een uitgebreide en informatieve manier.

Om gebruik te maken van Bard, heb je alleen een Google-account nodig. Bovendien is het gratis. Als je gebruik maakt van Bard, adviseert Google om geen informatie te delen die jou of anderen kunnen identificeren.

Hoe werkt Google Bard?

Bard maakt gebruik van een techniek die bekend staat als machine learning. Dit is een type kunstmatige intelligentie dat computers leert zonder expliciet geprogrammeerd te worden. Bard haalt zijn vele informatie uit websites, artikelen, boeken en code. Zodra Bard een prompt (vraag of verzoek) krijgt, gebruikt het deze informatie om een antwoord te genereren.

Zoals Google Bard zelf omschrijft:

  • Het is een groot taalmodel dat leert door biljoenen woorden te ‘lezen’. Het kan de patronen die een taal vormen, gaan herkennen. Op die manier leert het ook jouw prompts te begrijpen en te beantwoorden.
  • Door de prompts, reacties en feedback leert het continu.
  • Bovendien is het een experiment en maakt het fouten. Hiervan moet je wel bewust zijn. Het is een hulpmiddel; Bard kan niet het werk voor je doen.

Wanneer je Bard gebruikt, is het belangrijk om je prompts zo specifiek mogelijk te formuleren en zoveel mogelijk context te geven, zodat het antwoord zo goed en zorgvuldig mogelijk geformuleerd wordt.

Google Bard: de AI-tool van Google

Afbeelding: voorbeeld van een prompt en antwoord

Waarin verschilt Google Bard van ChatGPT?

Zowel Google Bard als ChatGTP zijn chatbots, gebaseerd op AI. Hoewel ze beide gebruikt worden om natuurlijke gesprekken te voeren, zijn er een aantal duidelijke verschillen.

Trainingsgegevens

Google Bard is getraind op een dataset van tekst en code, terwijl ChatGPT is getraind op een dataset van alleen tekst. Dit betekent dat Bard beter in staat is om informatieve en uitgebreide antwoorden te geven, terwijl ChatGPT beter in staat is om creatieve tekstformaten te genereren, zoals gedichten, code, scripts, muziekstukken, e-mail, brieven, etc. Bovendien haalt Bard realtime informatie van het internet, waardoor de antwoorden nauwkeuriger en accurater zijn.

LaMDA en GPT-4 taalmodellen

Google Bard is gebaseerd op het taalmodel LaMDA. Dit taalmodel is ontwikkeld met dialoog en conversatie in gedachte, wat het uitstekend geschikt maakt voor een interactievere en vloeiendere communicatie-ervaring met gebruikers.

ChatGPT is gemaakt door OpenAI en gebaseerd op GPT-4. Het is algemener taalmodel dat niet alleen gesprekken kan voeren, maar ook goed is in taken, zoals samenvatten, vertalen en nieuwe inhoud genereren.

Echter, ik verwacht dat door de ontwikkelingen die Bard ongetwijfeld gaat maken, het minstens op hetzelfde niveau gaat komen wat betreft het samenvatten, vertalen en het schrijven van creatieve content.

Aan de slag met Google Bard

Met hulp van Google Bard kun je jouw ideeën verder ontwikkelen. Het enige wat je nodig hebt, is een Google-account. Maak denk eraan: gebruik je hersenen! Bard is experimenteel, dus vertrouw nooit blindelings op Bard voor advies.

Richard van Kampen
Richard van Kampen is mede-eigenaar van Invictus Online Marketing en een ervaren online marketeer. Zijn specialismen zijn o.a. zoekmachine marketing (SEO en SEA), copywriting en conversie optimalisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *