Meestal gebruik je Google Analytics om te zien hoeveel bezoekers jouw website heeft, waar ze vandaan komen, via welk device en hoe de bezoekersstroom is. Echter, je wilt dat deze gegevens wel betrouwbaar zijn. Je wilt dan niet dat bezoeken van jou en jouw collega’s geregistreerd worden. Dat geeft immers een onnauwkeurig beeld. Gelukkig is er een goede oplossing om dit voorkomen. In dit blog ga ik je stap voor stap uitleggen hoe jij jouw IP-adres in Google Analytics kunt uitsluiten.

Stap 1: Achterhaal jouw IP-adres

Om jouw IP-adres eruit te filteren, moet je eerst jouw IP-adres achterhalen. Dit is een unieke code, vergelijkbaar met een telefoonnummer. Bij particulieren is het IP-adres waarmee je online gaat, het IP-adres van jouw internetprovider. Wil je meer weten over het IP-adres? Lees dan meer informatie hierover op Transip.

Stap 2: Filter voor “IP-adres uitsluiten Google Analytics” instellen

 • Log in bij Google Analytics op jouw account. Let er daarbij op dat je het juiste account selecteert.
 • Links onderin zie je een icoontje van een tandwiel of een tandwiel met de tekst “Beheerder. Klik op het tandwiel om naar het volgende scherm te gaan.

 • Op het nieuwe scherm zie je drie kolommen: Account, Property en Weergave. Klik in de kolom van Account op het onderdeel “Alle filters”.

 • Klik vervolgens op de rode button met “Filter toevoegen“.
 • Geef de filter een herkenbare naam. Bijvoorbeeld “IP filter kantoor”. Heb je meerdere locaties waarvan je het IP-adres wil uitsluiten, maak dan ook andere filters aan met specifieke namen.

 • Kies vervolgens bij Filtertype voor “Vooraf gedefinieerd”.
 • Klik daarna op Filtertype selecteren en kies voor “Uitsluiten”.
 • Klik daarna op Bron of bestemming selecteren en kies voor “verkeer van de IP-adressen”.
 • Vervolgens klik je op Expressie selecteren en selecteer de gewenste expressie.
 • Voer daarna jouw IP-adres in.
 • Tot slot selecteer je bij het tekstvak Filter toepassen op weergaven de gewenste optie. Bijvoorbeeld “Alle websitegegevens”. Sla daarna de gegevens op.

BijĀ Expressie selecteren selecteer je in principe de expressie “die gelijk zijn aan”. Echter, heb je een range of een subnet van IP-adressen die je wil filteren, kies dan voor “die beginnen met”.

Heb je een IPv6-adres die je wil uitsluiten bij Google Analytics, dan kun je dit op dezelfde manier doen als bij een regulier IPv4-adres. Bij de support van Google lees je hier meer over.

IP-adressen van thuis, collega’s en partners

Werk je regelmatig vanuit huis? Bezoeken jouw collega’s ook de website? Werk je samen met een online marketing bureau? Dan is het zeker verstandig om ook deze IP-adressen voor Google Analytics uit te sluiten.

IP-adres en de AVG

Wanneer jij Google Analytics inzet, is het mogelijk om met IP-adressen en andere data uiteindelijk te achterhalen welke persoon jouw website heeft bezocht. Daarom moet je nadrukkelijk toestemming vragen aan jouw bezoekers om de cookies van Google Analytics te mogen plaatsen. Gelukkig is het mogelijk Google Analytics te anonimiseren. In een blog van een concullega lees je hoe je dit stap voor stap doet.

Richard van Kampen
Richard van Kampen is mede-eigenaar van Invictus Online Marketing en een ervaren online marketeer. Zijn specialismen zijn o.a. zoekmachine marketing (SEO en SEA), copywriting en conversie optimalisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *