Neuromarketing is een manier om te begrijpen hoe ons brein werkt en hoe we op verschillende marketingprikkels reageren, zoals advertenties, verpakkingen en producten.

Neuromarketing is belangrijk bij websites, omdat het helpt om de gebruikerservaring van bezoekers op websites te verbeteren en de conversies – zoals een aankoop of offerte aanvraag – te verhogen. Door te begrijpen hoe ons brein werkt en hoe we op verschillende prikkels reageren, kunnen webdesigners en marketeers een website optimaliseren om de aandacht van de bezoekers vast te houden en hun gedrag te beïnvloeden.

Zo kan er gebruik gemaakt worden van de kracht van kleurenpsychologie; door de juiste kleurencombinaties toe te passen, voelen websitebezoekers zich comfortabel en geïnspireerd. Door gebruik te maken van de juiste visuele hiërarchie kan men de belangrijkste informatie op de website benadrukken en de aandacht van de bezoekers richten op de gewenste vervolgactie.

Daarnaast worden neuromarketingtechnieken – zoals A/B-testen en eye tracking – gebruikt om de effectiviteit van verschillende webdesigns en marketingstrategieën te meten en te optimaliseren voor betere resultaten.

Waarom is neuromarketing belangrijk bij websites?

6 voorbeelden van neuromarketing bij websites

Hieronder een aantal voorbeelden van hoe neuromarketing wordt toegepast bij websites:

 1. Kleurgebruik: neuromarketing heeft aangetoond dat bepaalde kleuren bepaalde emoties en associaties oproepen. De kleur blauw wordt vaak geassocieerd met vertrouwen en betrouwbaarheid, terwijl de kleur rood voor urgentie en opwinding kan staan. Bij het ontwerpen van een website kan de designer het gebruik van kleuren op strategische wijze gebruiken om bepaalde emoties op te roepen bij de websitebezoekers.
 2. Call-to-action buttons: de positie, grootte, kleur en tekst van call-to-action buttons hebben grote invloed op de conversie van een website. Onderzoek heeft aangetoond dat rode en oranje kleuren en woorden, zoals nu of bestel direct, zorgen voor een verhoogde klikfrequentie.
 3. Emoticons: dit en andere visuele elementen kunnen worden gebruikt om emoties op te roepen en de merkpersoonlijkheid van een website te benadrukken. Bijvoorbeeld het gebruik van een knipoog emoticon geeft een informele en vriendelijke toon weer.
 4. Navigatiemenu: het gebruik van duidelijke navigatiemenu’s verbetert de gebruikerservaring. Onderzoek heeft aangetoond dat de positie van het menu bovenaan de pagina en het gebruik van visuele elementen – zoals afbeeldingen en iconen – de aandacht van bezoekers trekt en de navigatie eenvoudiger maakt.
 5. Sociaal bewijs: reviews en aanbevelingen worden gebruikt om het vertrouwen van bezoekers te winnen en de conversies te verhogen. Onderzoek heeft aangetoond dat bezoekers eerder geneigd zijn om te kopen als zij zien dat anderen positieve ervaringen hebben gehad met een bedrijf, product of dienst.
 6. Primacy- en recency-effect: belangrijke informatie of aanbiedingen staan aan het begin of het einde van een pagina. De eerste en laatste informatie die een bezoeker ziet, wordt namelijk beter onthouden dan de informatie daar tussenin.

Welke toepassingen van neuromarketing zijn niet effectief?

Natuurlijk zijn er ook voorbeelden die niet effectief zijn:

 1. Teveel keuzes: hoewel onderzoek heeft aangetoond dat het bieden van verschillende keuzes de conversie kan verhogen, kan te veel keuze juist averechts werken. De bezoeker wordt overweldigd door het aanbod, wat kan leiden tot besluiteloosheid en uiteindelijk een bezoeker die de website verlaat zonder aan aankoop te doen.
 2. Teveel animatie en beweging: animatie en beweging kunnen visueel aantrekkelijk zijn, maar overmatig gebruik kan afleiden en irritatie opwekken bij bezoekers. Ook kan het de laadtijd van de website verhogen, waardoor de gebruikerservaring verslechtert.
 3. Misleidende informatie: neuromarketing wordt toegepast om bezoekers te verleiden tot het doen van een gewenste vervolgactie, zoals een aankoop. Echter, het is belangrijk om eerlijk te blijven en geen misleidende informatie te verstrekken. Wanneer je bezoekers misleidt, kan dit leiden tot wantrouwen en zelfs reputatieschade opleveren.
 4. Gebruik van onleesbare lettertypen: het gebruik van onleesbare lettertypen verslechtert de gebruikerservaring. Ook wordt de inhoud moeilijk begrepen. Ook dat kan er toe leiden dat bezoekers de website verlaten en er geen conversie plaatsvindt.
 5. Teveel focus op het gebruik van neuromarketingtechnieken: neuromarketing moet niet ten koste gaan van de inhoud en functionaliteit van de website. Zorg voor de juiste balans tussen het optimaliseren van de gebruikerservaring en het bieden van waardevolle informatie.

De beste tip op het gebied van neuromarketing die je beslist moet toepassen bij websites

Er zijn veel neuromarketingtechnieken die kunnen worden toegepast bij het ontwerpen van websites, afhankelijk van het doel en de doelgroep. Echter, de belangrijkste tip is wel: houd het simpel. Mensen willen graag op een snelle en eenvoudige manier informatie verwerken. Als een website te complex of teveel informatie bevat, kan dit overweldigend zijn, waardoor bezoekers besluiteloos worden of de website verlaten. Houd daarom de inhoud en navigatie van de website en eenvoudig en duidelijk mogelijk.

Een aantal specifieke tips:

 • Maak gebruik van witruimte om de inhoud van de website te scheiden en de focus van de bezoekers te leiden naar belangrijke elementen.
 • Gebruik duidelijke en eenvoudige taal in de koppen en tekst om de boodschap van de website te laten begrijpen.
 • Vermijd teveel opties en maak het voor de bezoekers gemakkelijk om door de website te navigeren en hun doel te bereiken.
 • Gebruik aantrekkelijke afbeeldingen en video’s om de aandacht van bezoekers te trekken en te behouden.
 • Zorg voor een snelle laadtijd van de website om de gebruikerservaring te verbeteren.

Het toepassen van deze tips verbetert de gebruikerservaring op je website en vergroot de kans op conversies.

Werkt jouw website voor jou?

Hopelijk helpen de voorbeelden en tips in dit artikel jou om jouw website te verbeteren. Kom je er niet uit en heb je hulp nodig? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Richard van Kampen
Richard van Kampen is mede-eigenaar van Invictus Online Marketing en een ervaren online marketeer. Zijn specialismen zijn o.a. zoekmachine marketing (SEO en SEA), copywriting en conversie optimalisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *