Wanneer je een website wil laten bouwen, is WordPress als CMS een uitstekende keuze. Maar kun je het ook gebruiken als je een webshop wilt? Of zijn andere opties dan beter? Je leest het in dit blog.

6 redenen om te kiezen voor WordPress

WordPress is handig bij het bouwen om verschillende redenen:

 1. Gebruiksvriendelijk: WordPress is zeer gebruiksvriendelijk en vereist in principe geen kennis van coderen om een website te maken. Het heeft een duidelijke interface en een eenvoudige editor, waardoor het voor iedereen gemakkelijk is om een website te bouwen en te onderhouden.
 2. Aanpasbaarheid: WordPress biedt duizenden thema’s en plugins aan die je kunt gebruiken om de website aan te passen en functionaliteiten toe tee voegen. Er zijn thema’s beschikbaar voor allerlei soorten websites – van blogs tot webshops – en de meeste zijn aanpasbaar zonder te programmeren.
 3. SEO-vriendelijk: WordPress heeft een paar SEO-vriendelijke functies die het gemakkelijk maken om de website te optimaliseren voor zoekmachines. Een voorbeeld daarvan is Yoast SEO.
 4. Veiligheid: WordPress is een veilig platform met regelmatige updates en beveiligingspatches om de website te beschermen tegen malware en andere bedreigingen.
 5. Grote community: WordPress heeft een grote community van gebruikers en ontwikkelaars die de software regelmatig bijwerken en verbeteren. Dit houdt in dat er veel bronnen beschikbaar zijn om te helpen bij het bouwen en onderhouden van een WordPress-website.
 6. Schaalbaar: WordPress is schaalbaar en kan worden gebruikt om zowel kleine als grote websites te bouwen. Het kan eenvoudig worden uitgebreid naarmate de behoeften van de website groeien. Daardoor is het een ideaal platform voor zowel kleine als grote bedrijven.

Waarom is WordPress handig bij het bouwen van een website?

Is WordPress ook handig bij het bouwen van een webshop? Of is een ander CMS, zoals Magento, beter?

WordPress kan zeker gebruikt worden voor het bouwen van een webshop. Een bekende e-commerce plugin hiervoor is WooCommerce. Daar kan je een volledig functionele webshop mee bouwen. WooCommerce biedt een breed scala aan functies aan, zoals het beheren van producten, klanten, betalingen en verzending.

Hoewel Magento een populair CMS is voor e-commerce, kan WordPress ook een goede keuze zijn voor het bouwen van een webshop. Zeker als je er al bekend mee bent. WordPress is ook gebruiksvriendelijker en gemakkelijker te onderhouden dan Magento. Dat kan handig zijn voor kleine en middelgrote webshops, die geen uitgebreide e-commercefunctionaliteiten nodig hebben.

Echter, als je van plan bent om een zeer complexte webshop te bouwen met geavanceerde functionaliteiten, dan is Magento een betere keuze. Magento is speciaal gebouwd voor e-commerce en biedt geavanceerde functies voor het beheren van grote aantallen producten, orders en klanten, evenals de mogelijkheid om meerdere winkels te beheren.

Wanneer kies je voor een custom made CMS?

Er zijn verschillende situaties waarin je kunt kiezen voor een op maat gemaakt CMS in plaats van een bestaand CMS, zoals WordPress of Magento:

 • Unieke vereisten: als je website specifieke of unieke vereisten heeft die niet gemakkelijk kunnen worden vervuld met een bestaand CMS, dan kan het de moeite waard zijn om te investeren in een op maat gemaakt CMS. Denk bijvoorbeeld aan een woningconfigurator om zelf je woning samen te stellen.
 • Schaalbaarheid: als je van plan bent om de website in de toekomst uit te breiden en te schalen, kan het gebruik van een op maat gemaakt CMS voordelig zijn. Dit, omdat een op maat gemaakt CMS kan worden ontworpen en ontwikkeld met toekomstige uitbreidingen in gedachte. Dit kan helpen bij het verminderen van de kosten en uitdagingen van toekomstige upgrades.
 • Geavanceerde functionaliteiten: als je website geavanceerde functionaliteiten nodig heeft die niet beschikbaar zijn in bestaande CMS’en – zoals een op maat gemaakt bestel- of betalingssysteem – dan kan het de moeite waard zijn om te investeren in een op maat gemaakt CMS.
 • Volledige controle: wanneer je volledige controle wilt hebben over alle aspecten van de website, inclusief beveiliging, opslag en gegevensbeheer, dan kan een op maat gemaakt CMS voordelig zijn.
 • Merkimago: als je merkidentiteit sterk afhankelijk is van een unieke en gepersonaliseerde website-ervaring bij de doelgroep, dan kan het gebruik van een op maat gemaakt CMS je helpen om je merkimago te versterken en een betere merkervaring te bieden aan je klanten.

Advies nodig?

In veel gevallen is WordPress een uitstekend CMS voor het ontwikkelen van je website of webshop. Ondanks dan WordPress geen kennis van coderen vereist, blijkt in de praktijk dat kennis van coderen toch wel handig is bij het ontwikkelen van een website of webshop. Zeker als er unieke webdesigns geprogrammeerd moeten worden. Wil je ook graag een website laten bouwen en ben je benieuwd of WordPress een goede keuze is? Wij adviseren je graag.

Richard van Kampen
Richard van Kampen is mede-eigenaar van Invictus Online Marketing en een ervaren online marketeer. Zijn specialismen zijn o.a. zoekmachine marketing (SEO en SEA), copywriting en conversie optimalisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *