Google reviews – ook wel Google recensies genoemd – zijn beoordelingen of recensies van bedrijven en organisaties die door gebruikers op Google worden geplaatst. Deze beoordelingen kunnen andere gebruikers helpen bij het beslissen welk bedrijf ze willen kiezen voor een bepaalde service of product.

Waarom zijn Google reviews belangrijk?

Google reviews dragen bij aan de geloofwaardigheid en reputatie van jouw organisatie. Potentiële klanten hechten veel waarde aan de ervaringen van andere klanten en kunnen hun beslissing om met jouw bedrijf in zee te gaan, mede baseren op de beoordelingen en recensies die ze vinden. Het is daarom belangrijk om actief bezig te zijn met het verzamelen van positieve reviews en om ervoor te zorgen dat jouw klanten tevreden zijn over jouw bedrijf, diensten en / of producten. Door goede service te bieden en klanten tevreden te stellen, vergroot je de kans dat ze een positieve review achterlaten.

Wat zijn Google reviews en waarom zijn ze belangrijk?

Google reviews hebben ook een positieve invloed op de vindbaarheid van jouw organisatie in Google. Dit komt, omdat Google reviews worden gebruikt als één van de signalen die Google inzet om de relevantie en kwaliteit van een bedrijf te bepalen voor specifieke zoekopdrachten. Een hoog aantal en een goede kwaliteit van recensies hebben een positief effect op de positie van je organisatie in de lokale zoekresultaten van Google. Dit betekent dat je bedrijf hoger kan worden gerangschikt in de zoekresultaten voor zoekopdrachten die relevant zijn voor jouw bedrijf. Dit kan leiden tot meer zichtbaarheid, meer verkeer en uiteindelijk meer klanten.

Hoe plaats je Google reviews?

Hieronder staan de stappen om een Google review te plaatsen:

  1. Zoek in Google het bedrijf op waarover je een review wil schrijven.
  2. Vervolgens zie je in de zoekresultaten de naam van het bedrijf en de vermelding op Google Mijn Bedrijf.
  3. Op twee plekken zie je dan Google reviews staan en als je daar op klikt, opent er een nieuw scherm. Daar klik je op Een review schrijven.
  4. Geef het bedrijf een score van 1 t/m 5 sterren door op de sterren te klikken.
  5. Daaronder kun je ook een recensie schrijven over de ervaringen die je met de organisatie had; over het bedrijf zelf, de dienstverlening of het product wat je hebt afgenomen.
  6. Eventueel kun je ook foto’s toevoegen.
  7. Vervolgens klik je op Posten om de recensie te plaatsen.

Wat zijn Google reviews en waarom zijn ze belangrijk?

Afbeelding: klik op “Een review schrijven” om een recensie achter te laten.

Wanneer je een review plaatst, is het belangrijk om eerlijk, nauwkeurig en respectvol te zijn. De organisatie kan namelijk ook reageren op de review.

Actief reviews verzamelen

Wil je als organisatie graag actief aan de slag om reviews te ontvangen en wil je het de klant zo makkelijk mogelijk maken, dan is het mogelijk om in jouw eigen Google Mijn Bedrijf-vermelding de URL te kopiëren. Scroll daarvoor naar beneden tot het gedeelte Reviews en klik op de button Meer reviews ontvangen. Er opent dan een nieuw venster, waar je de URL kunt kopiëren.

Wat zijn Google reviews en waarom zijn ze belangrijk?

Afbeelding: kopieer de link en stuur die op naar je klanten.

Hoe verwijder je een negatieve Google review?

Wanneer je een negatieve review op Google wilt verwijderen, dan zijn er een paar mogelijkheden:

  1. Probeer allereerst in contact te komen met de persoon die de review heeft geschreven en probeer het probleem op te lossen. In sommige situaties kan het oplossen van het probleem ervoor zorgen dat de persoon de review aanpast of verwijdert.
  2. Wanneer het niet mogelijk is om in contact te komen met de persoon of het probleem op te lossen, dan kun je de review melden als ongepast. Ga hiervoor naar de review, klik op de drie stippen, selecteer Review melden en kies vervolgens de reden waarom je de review meldt. Google beoordeelt vervolgens de review en verwijdert die mogelijk als het in strijd is met de richtlijnen voor Google reviews.
  3. Wanneer de review lasterlijk of beledigend is, kun je ook juridische stappen overwegen.

Wat zijn Google reviews en waarom zijn ze belangrijk?

Afbeelding: redenen die je kunt aanvinken als een review volgens jou ongepast is.

Onthoud dat Google alleen reviews verwijdert die in strijd zijn met de richtlijnen. Als de review eerlijk en accuraat is, is het onwaarschijnlijk dat ie verwijderd wordt.

Richard van Kampen
Richard van Kampen is mede-eigenaar van Invictus Online Marketing en een ervaren online marketeer. Zijn specialismen zijn o.a. zoekmachine marketing (SEO en SEA), copywriting en conversie optimalisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *