Wanneer je gebruik maakt van WordPress om websites te ontwikkelen, dan wil je natuurlijk graag je eigen identiteit koppelen aan het CMS. Bijvoorbeeld je eigen logo bij het inlogscherm in plaats van het standaard WordPress logo.
Eigenlijk wil je het liefst zo min mogelijk van WordPress laten zien en zoveel mogelijk je eigen identiteit aan het CMS geven.
Gelukkig is er een plugin die dit, dankzij een simpele UI, voor je kan regelen. Dat wil zeggen, je hoeft niet zelf in de code te rommelen om dit voor elkaar te krijgen.
Ik heb het over de plugin: White Label CMS.
Functionaliteiten:
- Eigen welkomstbericht op het dashboard
- Je eigen logo boven de inlogvelden
- CSS mogelijkheid om je inlogscherm aan te passen
- Mogelijkheid om het logo in de kop- / voettekst aan te passen
- Ex- en importeer functie van de instellingen
- Afschermen van navigatie menu’s voor bepaalde gebruikersrollen
- Aangepaste login URL: www.domeinnaam.nl/login (permalinks moeten hiervoor wel ingesteld zijn)
Zoals je ziet kan je een hoop leuke dingen doen met deze plugin. Hieronder zal ik een aantal functies toelichten.
Hoe werkt het?
Ik ga er vanuit dat ik niet hoef uit te leggen hoe je een plugin moet installeren dus dat slaan we maar over.
Onder ‘instellingen’ staat de optie White Label CMS. Hier zijn de instellingen verdeelt over 4 hoofdgroepen:
- Branding
- Dashboard Panels
- Admin Settings
- Modify Menus
Branding
Plaats je eigen icoontjes en logo’s in plaats van de standaard WordPress logo’s. Daarnaast kan je hier de teksten in de voettekst aanpassen en je eigen login scherm opmaken met custom CSS.
Dashboard Panels
Sommige dashboard opties zijn vaak niet interessant voor je klanten en staan daarom ook vaak in de weg. Deze kan opties kan je hier uitzetten zodat de klant hier geen last meer van heeft. Bijvoorbeeld de optie ‘Hide Recent Comments’ zal vaak gebruikt worden.
Wat ook een hele leuke optie is, is de mogelijkheid om je eigen welkomstscherm te creƫren. Je kan zelfs kiezen voor welke gebruikersrol(len) deze getoond moet worden.
Plaats hier bijvoorbeeld je contact gegevens zodat je klant gemakkelijk contact met je op kan nemen.
Admin Settings
Als je de klant niet teveel ‘macht’ wilt geven dan is dit de plek om een aantal opties te verbergen. Denk hierbij aan de meta boxes voor berichten en pagina’s (bijvoorbeeld: comments, custom field, auteur, etc.). De login URL aanpassen naar een vriendelijke url (www.domeinnaam.nl/login) kan je hier aanpassen.
De stijl van het CMS kan je ook aanpassen en daar is Firebug voor Firefox wel erg handig bij.
Modify Menus
Tot slot kan je enkele navigatie menu’s afschermen voor alle gebruikers met ‘Editor’ rechten. Dit kan voornamelijk handig zijn als er meerdere gebruikers zijn die berichten posten.
Gelukkig hoef je deze instellingen niet elke keer als je een website maakt in te stellen. Met de export en import functie kan je dit eenvoudig en snel instellen. De afbeeldingen moet je wel elke keer opnieuw uploaden.