Kiezen voor Google reviews of Klantenvertellen? Beide platforms zijn populair voor het verzamelen van reviews. Maar welk platform kun je het beste kiezen? In dit artikel komen de voor- en nadelen van beide platforms aan bod, zodat je zelf de beste afweging kunt maken.

Wat zijn Google reviews?

Google reviews zijn beoordelingen en recensies van klanten die zijn achtergelaten op Google Mijn Bedrijf, het gratis vermeldingsplatform van Google voor bedrijven. Bij Google Mijn Bedrijf kunnen klanten hun ervaringen delen in de vorm van beoordelingen en recensies.

Google reviews vs. Klantenvertellen

Google reviews zijn belangrijk voor bedrijven, omdat ze potentiële klanten inzicht geven in de kwaliteit van het bedrijf en hun producten en/of diensten. Bovendien helpen Google reviews bij het opbouwen van vertrouwen en reputatie. De reviews worden weergegeven op de Google Zoekresultatenpagina en op Google Maps, waardoor het voor klanten gemakkelijk is om snel informatie te vinden over een bedrijf en de ervaringen van andere klanten te zien.

Wanneer iemand een review achterlaat, kan daar door het bedrijf op gereageerd worden. Zo kunnen ook eventuele problemen of klachten opgepakt worden. Het is altijd belangrijk om op een professionele en beleefde manier te reageren, omdat de reacties openbaar zijn en door iedereen kunnen worden gelezen.

Wat is Klantenvertellen?

Klantenvertellen is een online platform dat bedrijven helpt bij het verzamelen en beheren van klantenbeoordelingen en -recensies. Bedrijven kunnen Klantenvertellen gebruiken om uitnodigingen voor beoordelingen te versturen naar hun klanten en de feedback die ze ontvangen, te beheren en te publiceren. Met het platform kun je positieve beoordelingen tonen op je bedrijfswebsite en op sociale media, waardoor je bouwt aan reputatie en vertrouwen.

Klantenvertellen is een betaald platform en biedt verschillende abonnementsopties, afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de behoeften. Het is populair bij Nederlandse bedrijven en is sterk aanwezig op de Nederlandse markt.

Wat zijn de voordelen en nadelen van elk reviewmodel?

Hieronder staan enkele voor- en nadelen van elk platform.

Google reviews

Voordelen

 • Google reviews zijn zichtbaar in de zoekresultaten van Google, wat betekent dat potentiële klanten ze gemakkelijk kunnen vinden bij het zoeken naar jouw bedrijf of gerelateerde zoektermen.
 • Google reviews zijn gratis.
 • Google reviews worden gecontroleerd op echtheid en betrouwbaarheid door Google, waardoor ze minder vatbaar zijn voor nep-reviews of spam.

Nadeel

 • Het is moeilijker om specifieke klantinformatie te verzamelen.

Klantenvertellen

Voordelen

 • Klantenvertellen heeft een hogere mate van betrokkenheid van klanten, omdat zij hier actief naar gevraagd worden door het bedrijf.
 • Klantenvertellen biedt de mogelijkheid voor bedrijven om direct te reageren op beoordelingen en zo hun klantenservice te verbeteren en klachten op te lossen.
 • Ook biedt het platform waardevolle feedback en statistieken over klanttevredenheid en trends.

Nadelen

 • Klantenvertellen is minder bekend dan Google reviews en minder makkelijk toegankelijk voor klanten die actief op zoek zijn naar beoordelingen.
 • Bovendien is Klantenvertellen een betaald platform waar bedrijven voor moeten betalen om deel te nemen. Dit, in tegenstelling tot Google reviews dat gratis is.

Authentieke reviews

Waar reviews van Klantenvertellen handmatig gewijzigd kunnen worden voor publicatie, zijn Google reviews authentiek en kunnen ze niet van tevoren worden gewijzigd. Dit betekent dat klanten op Google reviews een ongefilterd beeld krijgen van de ervaringen van andere klanten en bedrijven niet selectief kunnen zijn in het publiceren van alleen positieve reviews.

Omdat bedrijven met Klantenvertellen wel de mogelijkheid hebben om reviews aan te passen voor publicatie, betekent dit dat ze selectief kunnen zijn in het publiceren van alleen positieve reviews. Dit kan ertoe leiden dat beoordelingen van het bedrijf op Klantenvertellen niet het volledige beeld weergeven van de ervaringen van klanten.

Aan de andere kant kan het wijzigen van reviews ook voordelen hebben, zoals het voorkomen van beledigende of ongepaste inhoud en het creëren van een meer gestroomlijnde weergave van de feedback van klanten. Echter, bedrijven moeten altijd transparant zijn in hun moderatiebeleid en ervoor zorgen dat ze een eerlijk beeld geven van de ervaringen van klanten.

De beste optie: Google reviews of Klantenvertellen?

Onze voorkeur gaat uit naar Google reviews:

 • Ze zijn goed zichtbaar in de zoekresultaten van Google en op Google Maps
 • Het wordt veel gebruikt en vertrouwd door bedrijven en consumenten
 • De reviews zijn authentiek
 • Het heeft een positieve invloed op je lokale vindbaarheid en zichtbaarheid

Wil je ook lokaal goed zichtbaar en vindbaar zijn? Ga aan de slag met Google Mijn Bedrijf en het verzamelen van reviews. Wil je weten hoe je Google reviews moet verzamelen? Lees dan ons blog Wat zijn Google reviews en waarom zijn ze belangrijk?

Richard van Kampen
Richard van Kampen is mede-eigenaar van Invictus Online Marketing en een ervaren online marketeer. Zijn specialismen zijn o.a. zoekmachine marketing (SEO en SEA), copywriting en conversie optimalisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *