Veel webpagina’s bevatten afbeeldingen. Deze worden vooral gebruikt ter versterking van de content die op de pagina’s staat. Waar Google wel teksten kan lezen, is het niet mogelijk om afbeeldingen te lezen. Google weet niet wat er op de afbeelding staat. Maar gelukkig biedt de ALT-tag uitkomst. Deze tag is een titel die bij de afbeelding hoort, waarin je een omschrijving van de afbeelding geeft.

De ALT-tag voor SEO én gebruiksvriendelijkheid

De zoekmachines – dus ook Google – wegen de afbeeldingen mee in hun algoritmes. Ze kijken naar de inhoud van de ALT-tag om te bepalen wat er op de afbeelding te zien is. Vanuit SEO-oogpunt is het dus belangrijk om deze tag in te vullen, want het beïnvloedt jouw ranking in Google.

Echter, niet alleen vanuit SEO-oogpunt is het waardevol om de tag te gebruiken. Ook voor mensen met een visuele beperking is het handig. Met bepaalde  apparatuur kan er worden voorgelezen wat er op de afbeelding te zien is.

Voorbeeld ALT-tag

Een voorbeeld van een ALT-tag staat hieronder geplaatst:
<img src=”https://www.invictusonlinemarketing.nl/2018/04/bnbservicer.jpg” alt=”Nieuwe website gemaakt voor BNBservice uit Amsterdam” />

Wat is een goede ALT-tekst?

Een goede ALT-tekst voldoet aan de volgende criteria:

  • Het geeft een goede beschrijving die past bij de inhoud van de desbetreffende webpagina. Ook Google zelf adviseert om een beschrijvende ALT-tekst te gebruiken.
  • Het is voorzien van relevante woorden: hoe relevanter de beschrijving, hoe hoger de ranking in Google. Want wanneer er meer bezoekers op jouw afbeelding klikken, neemt Google aan dat de afbeelding erg belangrijk is op de desbetreffende zoekterm.
  • De zoekterm is zoveel mogelijk vooraan geplaatst in de tag.

Gebruik de bovenstaande criteria om een goede ALT-tag te schrijven. Zorg er vooral voor dat de beschrijving nuttig en relevant is, zodat je van waarde bent voor de bezoeker. Daar draait het immers bij Google ook om.

ALT-tekst afbeelding WordPress

Gebruik je WordPress en wil je de ALT-tekst toevoegen in de afbeelding? Dan voeg je deze toe in het veld “ALT-tekst”.

Wat is een ALT-tag?

 

Richard van Kampen
Richard van Kampen is mede-eigenaar van Invictus Online Marketing en een ervaren online marketeer. Zijn specialismen zijn o.a. zoekmachine marketing (SEO en SEA), copywriting en conversie optimalisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *